STIKKELBROECK | VAN UDEN | CRATSBORN advocaten

donderdag, september 30, 2004

Eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden

Wanneer een werkgever eenzijdig een arbeidsvoorwaarde wil wijzigen, zal eerst bekeken moeten worden of een wijzigingsbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Is dit het geval dan zal moeten worden bekeken of de werkgever terecht gebruik maakt van zijn bevoegdheid tot eenzijdige wijziging.
Is geen sprake van een eenzijdig wijzigingsbeding dan zal de werkgever - wanneer hij toch eenzijdig de arbeidsvoorwaarden wil wijzigen - het Taxi Hofman-criterium moeten volgen. Dit Taxi Hofman-criterium geeft de werkgever een ruimere mogelijkheid dan de wet, nu dit criterium slechts spreekt van een redelijkheids- en billijkheidstoets terwijl de wet op een zwaardere toets ziet, er dient namelijk sprake te zijn van zwaarwichtige belangen. De werkgever zal te allen tijde zorgvuldig te werk moeten gaan wanneer hij arbeidsvoorwaarden wenst te wijzigen, maar de werknemer moet op redelijke voorstellen positief ingaan.
Opmerking verdient nog dat op grond van de Wet op de Ondernemingsraden de werkgever verplicht kan zijn om de OR instemming te vragen met betrekking tot het wijzigen van in artikel 27 WOR genoemde arbeidsvoorwaarden. Deze instemming staat los van de individuele instemming van de werknemer.