STIKKELBROECK | VAN UDEN | CRATSBORN advocaten

maandag, oktober 11, 2004

Auteursrecht en bescherming

Een creatief idee en een creatieve uiting vallen onder het auteursrecht. Bovendien zijn creatieve ideeën en uitingen het Intellectueel Eigendom (IE) van de bedenker, maker en uitvoerder.
Volgens de Auteurswet behoudt de maker te allen tijde de morele rechten op zijn werk. Het klopt dus beslist niet dat wie betaalt (de opdrachtgever, de afnemer), automatisch het auteursrecht heeft. Dit recht kan alleen schriftelijk - bij akte - worden overgedragen, maar zelfs dan blijven de morele rechten bij de maker, die tegelijk het intellectueel eigendom van het werk behoudt. Hiermee heeft hij/zij de mogelijkheid om zich te verzetten tegen openbaarmaking, verminking, aantasting en het opnieuw uitbrengen - bijvoorbeeld op Internet - eventueel zelfs onder een andere (auteurs)naam.
Op nog niet uitgewerkte creatieve ideeën rust geen auteursrecht of ander IE. Iedereen kan ermee aan de haal gaan en bewijs later maar eens van wie het oorspronkelijk idee was. Verstandig is, het te beschermen door middel van een registratie bij notaris of Belastingdienst.