STIKKELBROECK | VAN UDEN | CRATSBORN advocaten

donderdag, november 18, 2004

Vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst?

Heeft uw werknemer een vaste of een tijdelijke arbeidsovereenkomst?
Vuistregel: Vast, tenzij anders afgesproken. Als u niet met uw werknemer afspreekt voor welke periode de arbeidsovereenkomst wordt afgesloten, dan is er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
De overeenkomst loopt door tot een van de partijen deze opzegt.Vuistregel: Tijdelijk, als eindtijd bekend is. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd staat de einddatum vast of is het eindmoment makkelijk te bepalen.
Wanneer gaat een tijdelijke arbeidsovereenkomst over in een vaste arbeidsovereenkomst?
Een tijdelijke arbeidsovereenkomst kan worden verlengd, maar dat kan niet onbeperkt. Een tijdelijke arbeidsovereenkomst gaat in een aantal gevallen volgens de wet automatisch over in een vast dienstverband.Dat gebeurt: 1. wanneer er 3 tijdelijke arbeidsovereenkomsten steeds direct of binnen 3 maanden na elkaar zijn afgesloten. De vierde arbeidsovereenkomst is dan automatisch een vast dienstverban'; 2. wanneer de opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten samen langer dan 36 maanden (oftewel 3 jaar) duren. Het maakt daarbij niet uit of de overeenkomsten direct na elkaar volgen of met tussenpozen van maximaal 3 maanden.
Let op: het is mogelijk dat halverwege de duur van een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst de periode van 36 maanden wordt overschreden. Pas op die datum verandert de tijdelijke arbeidsovereenkomst in een vast dienstverband.