STIKKELBROECK | VAN UDEN | CRATSBORN advocaten

dinsdag, maart 14, 2006

wat is "normaal gebruik"?

Bent u van plan binnenkort een huis te kopen met behulp het standaard NVM-contract? Let dan goed op. In artikel 5.3 staat dat 'de onroerende zaak bij de eigendomsoverdracht de feitelijke eigenschappen zal bezitten, die voor een normaal gebruik nodig zijn'.
De Hoge Raad oordeelt recent dat dit artikel geen garantieverplichting voor de verkoper inhoudt, tenzij partijen dat kennelijk hebben beoogd. Ook wordt het begrip 'normaal gebruik' strikt opgevat en zal de koper zelf eventuele gebreken moeten opsporen.
De Hoge Raad is tot deze uitspraak gekomen in een zaak waarbij de koper het huis wil gebruiken als bouwperceel voor twee half vrijstaande woonhuizen en legt dit expliciet vast in het contract. Kort na ondertekening van het koopcontract blijkt echter dat het gebied waarin het huis ligt, aangewezen is als beschermd dorpsgezicht als bedoeld in de Monumentenwet en dat aanvragen voor een sloop- of bouwvergunning zullen worden aangehouden in afwachting van een nieuw, beschermend bestemmingsplan, waarvoor een periode van maximaal drie jaar is uitgetrokken.
Omdat de koper hierover niet door de verkoper vooraf is ingelicht, wil de koper de koop ontbinden en schadevergoeding. De Hoge Raad wijst eind december 2005 deze vordering af. Hij oordeelt dat sloop niet valt onder wat in het gangbaar spraakgebruik onder normaal gebruik wordt verstaan. De verkoper had dus niet de verplichting om ervoor te zorgen dat het gekochte geschikt was als bouwperceel waarvoor sloop noodzakelijk was, ook al heeft de koper dit voornemen tot sloop expliciet opgenomen in de koopovereenkomst.